Friday, February 16, 2007

Eile oli stardipauk

Eile oli JCI BBP konkurssi avakoolitus. Kohal olid EASist Meeli, kes rääkis kuidas EAS äriplaane hindab ning Elmo, kes koolitas meid äriplaani tegema. Suured tänud mõlemale.

Selgus, et EAS teeb ikka põhjalikku tööd äriplaanide hindamisel ning oluline on ikka sisu mitte formaalsused, mida võibolla mõned inimesed arvanud on. Reeglina sõeltuakse ikka mitte läbimõeldud äriplaanid välja. Meeli rääkis ka suurimatest vigadest ja apsudest, mida tehakse ning jagas soovitusi. Huvitav fakt oli, et 70% esitatud äriplaanidest on saanud stardifinantseeringu toetuse. Uue aasta programmide ja rahade taotlemine algab arvatavasti II poolaastal ning eelmise aasta fondide raha alustavatele firmadele veel on, mistõttu minge aga taotlema, kes soovivad.

Elmo rääkis väga põhjalikult äriplaani erinevad peatükid lahti ja jagas soovitusi tegemiseks. Nendele, kes kardavad, et äriplaani kirjutamine on hirmus aeganõudev töö, siis Elmo kogemus ütleb, et äriplaani drafti kirjutab 2 päevaga valmis, kui on teada, kust saada infot. Kui on soov aga päris turu-uuringuid, siis läheb ikka kauem, nii nädal.

Panin siia üles ka eilse Meeli ja Elmo ettekande:
* Meeli ettekanne
* Elmo ettekanne

Järgmine BBP raames toimuv ettekanne on märtsis Pärnus Kevadkonverentsil, kus Kristjan Lepik räägib meile investeerimisprühholoogiast ja sellest, et miks üldse investeeritakse. Ettevõtlus ju ka üks viis investeerida. Seejärel teeme veel koolitusi intellektuaalsest omandist, kaubamärgist, investorite ootustest ja äriplaani presenteerimisest. Loomulikult aitame konkurssil osalejatel ka plaane läbimõelda ja infoallikaid otsida.

No comments: