Saturday, February 17, 2007

Ettevõtlusega miljardäriks?

Soovitus äriplaanile mõtlejatele ja kirjutajatele. Sattusin sirvima ajakirja Profit eelmist numbrit, mille ma omale kunagi tellisin. Seekord oli mitmeid huitavaid invetrvjuusid. Hans.H.Luik, Martinsoni oma soovitaksin lugeda ja arvestada allpool toodud mõtteid.

Eraldi tooksin mõned punktid välja Allan Martinson arutlusest, et kuidas saadakse miljardäriks. Kõige eeldus on loomulikult see, et sul on oma ettevõte. Muu iva oli selles, et 1000 korda väärtuslikuma tulemuse nimel pole vaja 1000 korda rohkem tööd teha vaid piisab vaid umbes 2,5 pool korda suuremast pingutusest. Artikkel annab ka kolm soovitust, kuidas olla 2,5 korda tõhusam. Samas mitte segamini ajada kaks korda kauem töötamisega. Püüan osad mõtted koos oma lisandustega teile edasi anda.

Äri tegemise kiirus: tegeleda tasub vaid nende asjadega, mis väärtust loovad. Lühemad koosolekud, vähem niisama surfamist ja rohkem tegutsemist ning mitte aega kulutada põhjalikke detailidesse laskuvaid aruteludesse või analüüsidesse.

Õige ajastus: ettevõtlust on mõtet teha seal, kus sa kõige rohkem väärtust lood. Oluline, et õigel hetkel suudad vähem tootva äri müüa ja uude investeerida. Oodatatv tootlus aastasei tohiks olla alla 100%.

Partnerite valik: kuna kõike ei oska ega jõua ise teha, siis on alati mõtet kedagi appi võtta. Samas alustavad firmad kipuvad tegema reeglina kahte tüüpi vigu. Esiteks püütakse kõike ise pusida, mistõttu ei jõua ja ei tule asjad välja. Teine viga on see, et antakse ettevõtetes osalused liiga kergekäeliselt ära, kuna arvatakse, et partner loob või hakkab looma suurt väärtust ja ilma ei saa.

Kokkuvõtvalt on miljardäriks saamisel vaja teha 2,5 korda rohkem aga vahenditega, mida me kõik saame kohe rakendama hakata.

Lisan siia veel üle Martinsoni ettekande, mida ta rääkis Tartus tudengitele eelmise aasta lõpus. Jällegi väärt kuulamist.

No comments: