Tuesday, February 20, 2007

Üks järjekordne hüppelaud (NB! Uuendatud)

Nädala alguse poole osalesin jälle ühel äriplaani Connect Estonia Springboardil koos teiste abistajatega. Seekord küsisid oma äriideele nõua ühed Tartu poisid, kel oli kaval idee, kuidas saada tükki Eesti internetireklaami turust. Pooleteise tunnise kuulamise ja nõu andmise käigus selgus, et veebiprojektid ja igasugused portaalid on hetkel vägagi popid ja kuumad teemad.

Mõtlesin siia postitada mõned mõtted ja tagasiside, mis mul tekkisid seoses startiva äriideega. Seda võiks olla kasulik lugeda ka teistel alustajatel.
* veebiäris ja üldse IT (aga arvatavasti ka mujal) on oluline, et võimalikult kiirelt saaks midagi valmis ja näitada klientidele/tarbijatele mida pakute (näiteks beta versioonina), sest siis jõuab veel toodet uuendada ja parendada;
* sellest lähtuvalt ma paneksingi südamele, et uurige rohkem oma kliente ja tarbijaid, et miks nad ikka peaksid tahtma või hakkama teie teenust/lahendust/toodet kasutama;
* veebiäris on oluline kiirelt saavutada võimalikult suur kasutajate arv ja kiire start ning sellega tuleb hakata aktiivselt tegelema kohe (näiteks skype sai oma esimese kahe kuuga 1 miljon registreeritud kasutajat)
* kui te oma äriideesse usute, siis pühendage sellele juba täielikult, sest siis on edu kiiremini tulema; kaasake invesotrid võimalikult väikse osaluse või lausa laenu eest ja viige oma idee ellu

Postitan siia veel mõned soovitused alustavale veebifirmale ühest välismaa blogist ning tõeliselt kasuliku lingikogu alustavale veebifirmale ühest wikist.

Nendele, kes aga mõtlevad, et kas ikka tasub, siis soovitan vaadata Läti seniseid edukamaid veebiprojekte. Seal on peaaegu kõik muu maailma ideede kloonid tehtud.

IT ja tehnoloogiaga seotud äristartijatel soovitan aga Steni blogist üht kirjutist lugeda. Ehk annab indu juurde või aitab fookust ja teravust sättida.

No comments: