Wednesday, April 18, 2007

Vead, mis kaasnevad esimeste sammudega.

Mõtlesin lugejatega jagada artiklit, mis käib alustavate firmade tüüpilisemate vigade kohta. Tegemist on suhteliselt triviaalsete asjadega, kui kunagi pole paha need siiski veelkord üle kirjutada.

Niisiis, suuremad eksimused, mida sina saad vältida esimestel sammudel (ja ka edaspidi):

a) Ei hoolita ega väärtustat töötajaid, sest ollakse "suur" omanik ja tekib veider omanikusündroom.

b) Värbamisprotsess, mille käigus palgatakse väikefirmasse sobimatu suhtumise ja oskustega töötajaid.

c) Tagasiside andmise ja küsimise puudumine võib põhjustada meeskondades uskumatult võimatu töökeskkonna ning tulemused langevad ja meeskonnad lagunevad.

d) Räägitakse liiga vähe ettevõtte mõttest ja visioonist. Väiksemas kollektiivis, eriti alguses, on vaja pidevalt rääkida, et mis kokku on tuldud ja miks seda tehakse, sest alguses on ju raske ja entusiasm kipub ikka aegajalt langema.

e) Ei tehta turundust. Seetõttu kannatab nõudluse pool, kliendi vajaduste uurimine ning lõpuks hakkab kannatama ka müügimeeskonna töö, sest puudub konkreetne kliendile arusaadav sõnum ja eristumine konkurentidest.

f) Ellujäämise kurss. Tihti tiksutakse nullis olekus ega julgeta võtta riski müügimahu kasvatamiseks, tootearenduseks või teenuse kvaliteedi tõstmiseks, sest see võib vähendada niigi madalat kasumlikkust. Selle vastu aitab korraliku fokuseeritud muudatusplaani olemasolu ja korralik ettevalmistus ning kiire elluviimine. Elu ja surma piiril vaakuv nullis ettevõte pole sugugi rohkem väärt kui ebaõnnestunud firma.

Mis te arvate sellest? On midagi lisada?

No comments: